Trakehner Hengstenkeuring 2018

Bericht Horses: Bij het KWPN is het de laatste jaren gangbaar dat dressuurhengsten uit veelvoorkomende bloedlijnen net een tikje strenger worden bekeken door de hengstenkeuringscommissie en ‘vrije’ hengsten net iets sneller een kans krijgen. Dat om de bloedspreiding in de dressuurpaardenfokkerij te bevorderen. Het gesloten Trakehner stamboek, dat misschien nog wel erger met bloedsspreidingsproblemen kampt (65% van de aangeboden hengsten op de komende hengstenkeuring voert het bloed van de Kostolany/Gribaldi-lijn), wil daar niet aan. “Kwaliteit is niet strafbaar”, zegt fokkerijleider Lars Gehrmann. 

Gehrmann schrijft in het voorwoord van ‘Der Trakehner’ dat op de komende hengstenkeuring wederom zes Millenniums voor de keuringscommissie verschijnen. Daar komen nog zes hengsten van de Millennium-zonen Ivanhoe en Sir Sansibar (beide uit Millenniums eerste jaargang) bij en een hengst uit een Millennium-moeder. Deze dertien hengsten vormen bij elkaar opgeteld een derde van de collectie (43 hengsten).

Teken van kwaliteit
“De bedenkingen die mensen bij deze cijfers hebben worden groter. Toch zijn deze cijfers ook een teken van kwaliteit. Millennium is een hengst met ontzettend veel kwaliteit in zijn vererving. Uit zijn eerste vier jaargangen had hij drie keer de kampioenshengst.”

Easy Game – Gribaldi – Kostolany: 65%
Gehrmann maakt de beperkte bloedspreiding in Trakehnen nog verder bespreekbaar: Millenniums vader Easy Game heeft drie kleinkinderen op de keuring, Gribaldi vijf en diens vader Kostolany is zeven keer grootvader of overgrootvader. In totaal 65% van de collectie (28 van 43).

Op zoek naar antwoorden
Gehrmann schrijft dat er gezocht moet worden naar antwoorden in het fokprogramma voor het inzetten van Millennium-dochters en Millennium-zonen in de fokkerij. “Die antwoorden zijn er.” Maar voor de Trakehner fokkerijleider is het niet denkbaar dat een veulen, een merrie of een hengst bestraft wordt omdat de naam van de vader al zo veelvoorkomend in de fokkerij is. “Kwaliteit is niet strafbaar.”

Joop van Uytert-hengsten
Net zoals bij het Hannoveraanse stamboek waar Van Uytert-hengst Vivaldi dit jaar de eerste viool speelt (hij is in een kwart van de pedigrees van de te keuren hengsten te vinden), is het in Trakehnen dit jaar ook Joop van Uytert voor en na. De lijn van Kostolany kwam tot bloei met Gribaldi die bij Van Uytert dekte en ook Millenniums vader Easy Game stond (en staat) ter dekking bij Joop van Uytert. In cijfers: 21 hengsten (bijna 50%) komt voort uit de Gribaldi-Easy Game-lijn en heeft daarmee een connectie met Heerewaarden.